Marina Minde 18.07.2014

Aamulla herättiin helteiseen säähän. Tuuli näytti vain matkantekoa ajatellen tulevan väärästä suunnasta, siis koneajoa tiedossa. Lähdettiin matkaan ja ajettiin koneella Aeron saaren pohjoissivua ihaillen vielä kaunista saarta. Kun käännyttiin majakkakärjen ohi, tuuli ei enää ollutkaan suoraan edestä. Päätettiin kokeilla purjehtimista, ja kuinka ollakaan tiukalla kryssillä näytettiin pääsevän Flensburgin vuonon suulle. Nopeuttakin saatiin täysillä purjeilla liki 5 solmua heikohkossa tuulessa.

 

Matkan edistyessä tuulikulma muuttui suosiollisemmaksi, tuuli voimistui, kokka kohisi ja matka taittui. Flensburgin vuonon suulle päästessämme vajaat 20 mpk purjehdittuamme tuuli olikin jo  takaviistossa. Kapua alkoivat olosuhteet kihelmöittää: loistava tilaisuus genaakkerin käytölle. Näin tehtiinkin ja kerrankin genaakkeri saatiin ylös ilman sen kummempia ongelmia. Vauhtia tuli solmun verran lisää. Nautittiin.

 

Tarkoituksemme oli mennä seuraavaksi yöksi Horuphavnin satamaan, jonne olisi pitänyt ajaa 5-6 mpk pohjoiseen reitiltämme. Kun olosuhteet olivat näin hyvät totesimme, että mikä ettei, jatketaanpa suoraan seuraavaan etappisatamaan, Marina Mindeen, josta olisi enää 7 mpk purjehdus matkamme kääntöpisteeseen, Flensburgiin.

 

Marina Mindessä saatiin 30 mpk purjehduksen jälkeen hieno kylkikiinnityspaikka laituriin aivan sataman ulkoreunassa uimarannan vieressä. Tästä rohkaistuneena (siis että vesi olisi tarpeeksi puhdasta uimiseen, sisällä satamissa ei uinti sattuneesta syystä houkuttele) laitettiin uimaportaat veneen sivulle ja koko miehistö pärskähti uimaan. Laiturilla saatiin vielä makeavesihuuhtelu suoraan vesiletkusta. Ei hullumpaa.

 

Maksettiin satamamaksut ja lähdettiin rannan ravintolaan päivälliselle. Ravintola oli vasta avattu, vähän sisäänajovaiheessa vielä. Kello läheni seitsemää, tanskalaisten päivällisaikaa ja kaikki muutkin veneilijät olivat päättäneet ravintolapäivällisestä. Onnistuimme kuitenkin saamaan pöydän heti saavuttuamme, mutta sitten ei juuri muuta tapahtunutkaan liki puoleentoista tuntiin, paitsi että tarjoilija toi ruokajuomat lämpenemään. Yhdestä ja toisesta pöydästä alkoi suuntautua kiukkuisia mulkaisuja ja kysymyksiä noloina pöytien välissä hiippaileville etnisille tarjoilijoille, jotka ylittivät kaikki ennätykset putkinäön soveltamisen suhteen hankalassa tilanteessa. Meillähän ei varsinaisesti ollut minnekään kiire, joten oli mielenkiintoista tehdä sosiologista tutkimusta tilanteesta. Jossakin pöydässä alkoi jo ruokailuvälineiden kiukkuinen paiskonta. Hiukan alkoi kieltämättä säälittää tarjoilijoiden puolesta, jotka ilmeisesti tekivät kuitenkin parhaansa, varsinainen ongelma piili keittiössä. No, puolentoista tunnin kuluttua suma alkoi aueta ja paikalle jääneet asiakkaat, me mukaan lukien saada annoksiaan. Ruoka oli ihan kelvollista, good, not great.

 

Laskun menin varmuuden vuoksi maksamaan tiskille, tarjoilijan saaminen paikalle sitä varten olisi varmaan kestänyt taas tunnin. Kun kävimme tilauksemme läpi, laskuttava tarjoilija ilmoitti jalomielisesti, että Förstin tilaama vesi – joka oli ilmeisesti jääpaloilla terästettyä lämmintä kraanavettä – ”is on the house”, kun tuo ruoka vähän viipyi. En tiennyt itkeäkö vai nauraa.

 

Tulipa tätä kirjoittaessani mieleen eräs tanskalainen ravintolassa asiointiin liittyvä erikoisuus.

Kun maksaa luottokortilla, tarjoilija iskee maksupäätteeseen loppusumman ja ojentaa päätteen asiakkaalle. Päätteen näytössä on summa ja kysymys: annatko juomarahaa ja vastausvaihtoehdot JA  och NEJ. Olepa siinä sitten tarjoilijan silmien alla julkitöykeä kitsas ja valitse NEJ! Pirullisen toimiva keksintö, ei voi muuta sanoa, kertoo nimim. ”Tippeihin sortunut heikkomieli”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: