Hundested 5.7.2014

Sääennuste osui nappiin, tuulta oli reippaasti, liki 10 m/s ja seuraavaa legiä ajatellen juuri oikeasta suunnasta. Avattiin rullagenoa ja nostettiin isopurje. Mietittiin myös mesaanin nostamista, mutta päätettiin odottaa, mihin suuntaan sää kehittyy. Vauhtia oli jo noilla purjeilla hienossa sivutuulessa 7 solmua. Ei sitten kuitenkaan nostettu mesaania, mikä olikin oikea päätös, sillä loppumatkasta piti jo genoaakin hiukan reivata. Yhtä riemupurjehdusta koko 20,4 mpk:n matka Hundestediin.

 

Hundestedin satamassa saimme paikan taas kylkikiinnityksessä toiseen alukseen, tällä kertaa tosi upeaan, ehkäpä 15-17 metriseen tanskalaiseen puukuunariin. Havaittuamme, ettei vapaita laituripaikkoja juuri ollut, lähestyimme tätä alusta ja kysyimme kannella ankkuripeliä maalaavalta kapteenskalta, ikää 70+, sopisiko kiinnittyä kylkeen. Ilmoitti, että kylkilaudan tuore lakkaus ei ehkä ole vielä kuivunut, mutta suostui tarkistamaan asian, minkä jälkeen saimme kuin saimmekin luvan kiinnittymiseen.

 

Saatuamme Vestervikingin ”shipshape” nousi kuunarin kajuutan luukusta kapteenin pöpperöinen kalju, oli ilmeisesti juuri herännyt päikkäreiltä. Ensimmäinen mulkaisu meihin päin ei ollut kovin ystävällinen, ja sitä säesti jupina, ettei kylkeen saa kiinnittyä. Totesin ystävälliseen sävyyn, että lady kyllä antoi luvan kiinnittyä. Vastauksena vieläkin pään puistelua, mutta ei enää niin torjuvasti kuin ensi näkemältä. Päätin valita imartelustrategian ja totesin, että on kunnia saada kiinnittyä noin hienon aluksen kylkeen. Nyt näkyi takaisin kajuuttaan vetäytyvässä kaljupäässä pientä hymynkarettakin. Paikka varmistettu.

 

Seuraavan vuorokauden aikana sitten jo tutustuimme veneeseen ja sen miehistöön hieman lähemmin. Vaikutti olevan yhden perheen alus, mukana paljolti päälle seitsemänkymppisten vanhempien aikamiespojat. Koko ajan oli menossa jotakin jo ennestään hienossa kunnossa olevan veneen kunnostamispuuhaa, pappa mm. hinasi toisen pojista puosuntuolissa liki parinkymmenen metrin korkeuteen isonmaston halkeamia kittaamaan. Kapteeni ei juuri englantia puhunut, toinen pojista jonkin verran, toinen sujuvasti. Kävi ilmi, että vene oli 99 vuoden ikäinen (mitä ei kyllä päältä olisi millään uskonut) ja seuraavan matkasatamamme, eli Sjellands Revin tienoilla aikanaan rakennettu.

 

Aluksen kotisatama oli Kööpenhamina, mutta miksi ahterissa luki ”Danish Betty, London” ei meille selvinnyt. Ehkäpä alus oli jossakin vaiheessa ollut englantilaisomistuksessa.

 

Se parermmin englantia puhuva kaveri, nimeltään Klements, heittäytyi sitten juttusille, Kuultuaan, että olemme seuraavaksi suuntaamassa Sjellands Reville, vannotti meitä käymään samannimisessä huippuravintolassa satamassa ja kertomaan omistaja Simonille terveisiä häneltä. Lupasimme tehdä, saapa nähdä mitä erikoiskohtelua noilla taikasanoilla saadaan aikaiseksi.

 

Satamassa kaikui aikamoinen basson jytke ja totesimme osuneemme jälleen kerran paikalle Havnefestin aikaan. Ravittuina ja peseytyneinä (hienoimmat suihkutilat toistaiseksi) päätimme sitten hetkeksi liittyä joukkoon juhlivaan. Oli sirkuslaitteita, kantribändilla varustettua oluttelttaa, fish and chips-telttaravintolaa ja kaikkea, mitä tyypilliseen tanskalaiseen satamajuhlaan kuuluu. Juuri samanlaista menoa kuin pari vuotta sitten Lesön saarella keskellä Kattegatia pääsimme kokemaan. Nautittuamme muodon vuoksi tuopilliset tanskalaista juhlaolutlitkua muovilaseista ja tötteröllisen zurroja, jonkinlaisia makaronin ja leivonnaisen välimuotoja, totesimme juhlahumukiintiömme täyttyneen ja palasimme veneelle. Jalkapallon semifinaaliottelu jäi tältä illalta katsomatta, kun vielä Köpiksessä hyvin toiminut DBTV -laite ei täällä löytänyt tarpeeksi vahvaa signaalia television katsomiseksi kuusi vuotta vanhasta läppäristä. Päätös tablettitietokoneen hankkimisesta alkaa pikkuhiljaa kypsyä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: