14.08.2012 Jälkilöylyt

 

Ennen kuin Vestervikingin blogi tältä erää sulkeutuu, laitamme tähän hieman yhteenvedon yritystä matkastamme, enimmäkseen tajunnanvirtatekniikalla. Kiitokset mielenkiinnosta kaikille matkaamme seuranneille,

Försti Inkku ja Kapu Jaska

 

Matkaa tehtiin yhteensä 1880 mpk 72 päivässä. Moottori kävi 254 t 45 min.

 

Götan kanava oli mielenkiintoinen kokemus, mutta taisi jäädä meiltä ainutkertaiseksi sellaiseksi. Vaihtelevat maisemat upeita, mutta sulutukset välillä aika stressaavia, kun venettä piti varjella kolhiutumasta ja myöskin fyysisesti aika raskaita.

 

Vätternillä ja Vänernillä huiman isoja selkiä Suomen järviin verrattuina.

 

Ensimmäinen matkakuukausi oli kylmää ja sateista, sitten lämpeni.

 

Ruotsissa on AGA:n nestekaasusysteemit, eikä suomalaisia pulloja voi täyttää. Norjassa sama Kosan -systeemi kuin Suomessa

 

Ruotsin länsirannikon saaristo Göteborgista pohjoiseen on mainiota purjehdusaluetta, loma-aikaan tosin myös aika ruuhkaista norjalaisten täyttäessä satamat (olut on Ruotsissa halvempaa kuin Norjassa).

 

Meduusat koko Skagerrakin alueella ovat todellinen veneilyhaitta. Ilman niitä olisi tullut uitua paljon useammin luonnonsatamissa.

 

Valitettavan moni entinen aito kalastussatama on muutettu kaupalliseksi vierasvenesatamaksi. Tällä hetkellä on käynnissä alan rakennemuutos, erityisesti Ruotsissa, mutta varmaan muissakin pohjoismaissa. Ylikansalliset yhtiöt ostavat satamien pito-oikeudet kunnilta ja muokkaavat niistä konseptinsa mukaisia palvelusatamia. Palvelut ehkä paranevat, mutta aitous katoaa. Smögen oli pahin esimerkki satamasta, jossa laiturialueen täyttivät merkkivaatteiden myyntikojut ja disconjytke kaikui läpi yön. Varmasti tällaisellekin veneilylle löytyy kysyntää, mutta ei meidän veneestä.

 

Norjan merikarttojen karimerkintöjä ei pidä pelästyä. Vaikka vedet näyttävät huiman karikkoisilta, ne ovat tosiasiassa huviveneilijälle ihan turvalliset ja selkeästi merkityt.

 

Norjan parasta huviveneilyaluetta on nimenomaan itärannikko aina eteläkärjen tienoille asti. Jos länsirannikolle aikoo, pitää matkaan olla varattu todella riittävästi aikaa, sillä kovia tuulia voi joutua pitämään satamassa viikonkin verran. Haastattelemamme norjalaiset ja muunmaalaiset  huviveneilijät eivät olleet mitenkään innostuneita länsirannikon olosuhteista.

 

Laitteet, joista meillä matkallamme oli paljon hyötyä: Navtex, josta saimme käyttökelpoiset sääennusteet. Hydrovane -tuuliperäsin joka ohjasi veneemme tarkasti monet pitkät legit. Samoin sähköinen autopilotti Helmsman 2000 ”Helminen” vapautti miehistön puuduttavasta ohjailusta pitkillä moottoriosuuksilla. Purjehdusosuuksilla Helmisen voimat eivät riitä, siksi tuuliperäsin.

Käsi VHF oli Götan ja Trollhättanin kanavilla kätevä silta- ja sulkuvahteja herätellessä.

 

Göteborgin jälkeen emme nähneet ensimmäistäkään suomalaista huvivenettä ennen kuin paluumatkalla Kööpenhaminassa.

 

Norjan hintataso oli tiedossa, mutta silti se tuntui. Suomen hintoihin saa käyttää kerrointa 1,5.

 

Kalaruoan ystäville Skagerrakin rannat, miksei Kattegatkin ja Ruotsin etelärannikko ovat paratiisi. Herkullista turskaa saatavissa joka paikasta!

 

 

 

 

Advertisement

2 vastausta to “14.08.2012 Jälkilöylyt”

 1. Veikko Matias Hämäläinen Says:

  Inkeri ja Jaakko! Kiitokset jälleen mahdollisuudesta matkata kanssanne. Tulimme mukaan joka aamu. ja nautimme merestä. Muutoin kesä meni vallan hyvin täällä maakrapuina eikä mieli enää iässämme mökkielämääkään kaipaa. Siispä: tervetuloa maihin ja hyvää kesän jatkoa toivottavat
  Maija-Liisa ja Matti

  • vesterviking Says:

   Tervehdys Flensburgista, Matti ja Maija-Liisa

   Toivottavasti Pirjon kautta välittämäni tieto, että nettilogissamme on taas tarinaa, on välittänyt teidät. Olemme nyt Saksan Flensburgissa, tämänkesäisen matkamme kääntöpisteessä ja lähdemme tästä pikkuhiljaa kotimatkalle. Helsingissä pitäisi olla noin kuukauden päästä. Tanskan purjehdusvedet ovat yllättäneet meidät hienoudellaan, kuten ehkä nettilokin kautta välittyykin, ja ilmatkin ovat parin viime viikon aikana olleet oikein suosiolliset.

   Oikein hyvää kesän jatkoa sinne Kouvolaan, toivottavat

   Kapteeni Jaska ja Försti Inkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: