3-4.9

3.9.    Vauhtia ja vaarallisia tilanteita kanavalla

Jaska:

Aamu valkeni tuulisena. Kun paikka, johon olimme illalla kiinnittyneet oli aivan kadun vieressä, tuuli oli pöllyttänyt veneen kannen pieneksi saharaksi. Lähdin heti ensimmäiseksi etsimään josko lähistöltä löytyisi kaupan tuoreita sämpylöitä. Puolen tunnin kävelyn ja neljän neuvokyselyn jälkeen palasin veneelle uunilämpimien sämpylöiden ja leipien kanssa.

Söimme aamupalan ja katselimme ohiajavaa jokiliikennettä. Käsittämätöntä, kuinka nuo pitkät kanava/jokilaivat mahtuivat kääntyilemään kanavan tiukoissa mutkissa. Ohi ajoi myös peräkanaa joukko huviveneitä. Toisena tulevan, noin kymmenmetrisen lasikuitu-purjeveneen kyljessä oli aivan tuoreen näköinen A3 arkin kokoinen repeytynyt aukko vain hieman vesirajan yläpuolella muistuttamasta kanava-ajelun riskeissä. Oli saanut kunnolla siipeensä joko kauppa-aluksen kyljestä tai sillan reunapylväästä. Neljäntenä jonossa ajoi pitkälti toistakymmentä metriä pitkä purjevene, mielestämme turhankin kovaa vauhtia. Kaiken lisäksi juuri Vestervikingin kohdalla kapteeni keskittyi tarkkailemaan venettämme sillä seurauksella että oli ajaa vauhdilla edellään kulkevan pienemmän veneen päälle. Hurjalla älämölöllä ja heittämällä pakit päälle täydessä vauhdissa ja kääntämällä samalla keulapotkurilla keulaa sivuun tämän isomman veneen keula saatiin siirtymään sen verran sivuun, että lipui edellään ajavan sivulle eikä päälle.

Päivä meni pääasiassa Inkun Suomen-matkan  ja hänen ja Ilen Puolan-matkan järjestelyissä. Kävellessämme rautatieasemalle lippuostoksille löytyi matkan varrelta kaksi tutustumisen arvoista kohdetta: kiropraktikonn vastaanotto ja Sauna Center. Tietoisena, että näissä maissa on saunoja ja ”saunoja” arvioimme kohteen kuitenkin tarkastamisen arvoiseksi tulevina päivinä. Kiropraktikon vastaanotto sen sijaan tsekattiin heti ja onnistuinkin saamaan  käsittelyyn myöhemmin käsittelyajan heti seuraavaksi päiväksi.

4.9 Suihkussa akvaariossa

Jaska:

Tuulee ja sataa noita tyypillisiä viidentoista minuutin purskahduksia. Lähdin aamulla pienelle kävelylenkille – iskiaksen edelleen vaivaama jalka täytyy yön jälkeen totutella seuraavaan päivään kävelemällä.  Parikymmentä metriä käveltyäni havaitsin kanavan toisella puolella veneen irtautuvan tämänhetkistä kiinnityspaikkaamme paljon paremmasta laiturista. Nopeasti takaisin veneelle, kone käyntiin , köydet irti ja niin siirryimme sata metriä aivan ihanteelliselle paikalle kauempana kadun melusta. Kaiken lisäksi tässä paikassa oli ilmainen sähkö ja vesi! Kun joudumme viipymään Haarlemissa viikon päivät, on kiinnittymispaikalla merkitystä. Edellinen paikka olisi ollutkin näin pitkäksi ajaksi vähintäänkin kyseenalainen.

Aamiaisen jälkeen kiropraktikon käynti ei tuonut ihmeparantumista, vaikka vastaanoton seinällä olikin kilistettävä kello ja sen alapuolella kyltti ”Expect a miracle today…. We do”. Vaivan kanssa voi kyllä elää ja ajan kanssa nämä yleensä paranevat itsestäänkin. Kiropraktikko voi parhaassa tapauksessa nopeuttaa tämän tyyppisen vaivan parantumista.

Iltapäivällä keli parani ja lähdimme tutustumaan kaupunkiin tarkemmin. Olin jo aiemmin sanonut Inkulle, että minulla on kummallinen tunne, ikään kuin olisimme Belgiassa. En oikein osannut selvittää mistä tuo johtui. Saatuamme Haarlem – opaslehtisen käsiimme selvisi, että Haarlem on todellakin Hollannin belgialaistyylisin kaupunki. Tämä taas johtui siitä, että espanjalaisella valtakaudella 14.000 ihmistä oli paennut Flanderista espanjan alistamista nimenomaan Haarlemiin, mikä sittemmin oli monella tavoin vaikuttanut kaupungin kehitykseen ja vaurastumiseen. Hauskaa, kun oopperoiden kertomukset heräävät tällä tavalla eloon – kertoohan Verdin ooppera ”Don Carlo” juuri tuosta kaudesta, jolloin espanjalaiset kuninkaansa Filipin (en muista kuinka mones) johdolla alistivat flanderilaisia ja Posan markiisi ja Don Carlo heitä puolustivat.

Kävimme ihastelemassa valtavaa kirkkoa Grote Marktin vieressä. Valtavat olivat myös urut, joilla joku tuntemattomaksi jäänyt urkutaiteilija parhaillaan harjoitteli – hienoa kuultavaa.

Ulos kirkosta tultuamme huomiota herättivät osana kirkkorakennusta olevat puodit. Missä muualla kuin Hollannissa olisi jo keskiajalla rakennettu kirkon sivuseinälle tiloja erilaisille puodeille, joista tänä päivänä saa ostaa mm. taivaallisen tukanleikkuun tai taivaallista jäätelöä!

Ostoskeskuskin löytyi ihan kohtuullisen matkan päästä venepaikastamme ja jopa itsepalvelu/palvelupesula vajaan sadan metrin päästä kulman takaa.

Illansuussa kävimme vielä selvittämässä Havendienstistä, mistä löytyisi peseytymismahdollisuus. Sehän olikin melkein nenämme edessä, emme vain olleet sitä havainneet. Kanavasillan vieressä kadun varressa oli tiilinen koju, kooltaan ehkä 3×3 metriä,  josta lattiapinta-alasta puolet oli tyhjän, eli kanavan päällä. Havendienstistä sai ostaa euron hintaisia poletteja, joilla hökkeliin pääsi sisään.

Testasimme myöhemmin illalla paikan ja sieltähän löytyi erittäin siisti pieni yhden suihkun suihku, toiletti ja pieni pukeutumistilakin. Pukeutumistilan ikkunat avautuvat kanavalle ja sen toisella laidalla seisoviin taloihin, ja olivat vain puoleen väliin korkeudestaan himmennettyjä. Tuntui hieman oudolta suorittaa siinä riisumis- ja pukeutumisoperaatioita väen kävellessä parin metrin päässä sillan yli suoralla katsekontaktilla tähän pukeutumisakvaarioon.

Kun ilma iltaa kohden parani, haarlemilaiset tulivat joukolla esille koloistaan ja asettuivat viettämään terassielämää. Yhtäkkiä kaikki keskustan terassit olivat täynnä miellyttävää perjantai-iltaa hyvän ruoan ja juoman parissa viettäviä seurueita. Hollannissa on hyvä keskustelukulttuuri ja se näkyi ja kuului myös terassien olemuksessa ja puheensorinassa. Seurailimme menoa ja nautimme mekin terassilla iltajuomat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: